Răspuns la solicitarea conform Legii ar. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE

DIRECŢIA POLITICI PUBLICE SI COMUNICARE

NR. 12/10.01.2014

ASOCIAŢIA FOŞTILOR DETINUTI POLITICI DIN ROMÂNIA A.F.D.P.R.

Str. Mântuleasa nr. 10, Sector 3, Cod poştal 70087

Domnului preşedinte Octav BJOZA

Referitor la: solicitare conform Legii ar. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

 

Stimate domnule preşedinte,

La adresa dvs. nr. 2/08.01.2014, transmisă MMFPSPV şi inregistratâ cu nr. 12/10.01.2014, vă comunicăm următoarele:
In temeiul art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public,cu modificările şi completările ulterioare, în sensul acestei legi, prin informaţie de interes public se inţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.
Potrivit art. 12 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 111, informaţiile privind deliberările autorităţilor, precum şi cele care privesc interesele economice şi politice ale României, dacă fac parte din catetgoria informaţiilor clasificate, potrivit legii.
Potrivit art. 15 lit. b) şi c) din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, in sensul acestei legi, informatii clasificate sunt informaţiile, datele, documentele de interes pentru securitatea naţională, care, datorită nivelurilor de importanţă şi consecinţelor care s-ar produce ca urmare a dezvăluirii sau diseminării neautorizate, trebuie să fie protejate. Clasele secretizare sunt: secrete de stat  şi secrete de serviciu

 

Potrivit lit. d) a aceluiaşi articol, informaţiile secrete de stat sunt informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării.

 

Potrivit lit. e) a aceluiaşi articol, informaţiile secrete de serviciu sunt informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat.

 

Potrivit art. 1 din legea menţionată, scopul acestei legi este protecţia informaţiilor clasificate şi a surselor confidenţiale ce asigură acest tip de de informaţii. Protejarea acestor informaţii se face prin instituirea sistemului naţional de protecţie a informaţiilor.

 

Conform art. 9 din HG. nr. 781/2002 privind protecţia informaţiiIor secrete de serviciu, accesul cetăţenilor străini, al cetăţenilor români care au şi cetăţenia altui stat, precum şi al persoanelor apatride la informatii secrete de serviciu este permis in condiţiile stabilite prin Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pe baza autorizaţiei speciale de acces.

 

In ceea ce priveşte incadrarea documentelor solicitate de dvs. in categoria informaţiilor clasificate, am solicitat punctul de vedere al Compartimentului Documente Clasificate din cadrul MMFPSPV, care, prin adresa nr. 6/10.01.2014 ne-a comunicat că „informaţiile din documentele solicitate de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România A.F.D.P.R. se incadrează in prevederile HG nr. 781/2002 cu privire la protecţia informaţiilor secrete de serviciu.”

Faţă de cele menţionate precizăm că informaţia  solicitată de dvs. nu intră sub incidenţa Legii  nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public,cu modificările şi completările ulterioare.

Cu deosebită consideraţie,

Direcţia Politici Publice şi Comunicare

DIRECTOR,  Mihaela Kanovits

         Direcţia Juridică, Legislaţia Muncii şi Contencios

DIRECTOR,  Eduard Corjescu

Str. Dem.I.Dobrescu nr.2-4 sectorul 1 Bucureşti ,Tel: 021.313.62.67, 021.315.85.56 ,Fax: 021.315.88.11; 021.313.62.67 int.730/780, email: dpp@mmuncii.ro Web: www.mmuncii.ro

Comments are closed.
Please click here for