Declarația AFDPR, adoptată la Congresul din 18 – 19 septembrie de la Mamaia

DECLARATIA
ASOCIATIEI FOSTILOR DETINUTI POLITICI SI VICTIME ALE DICTATURII COMUNISTE DIN ROMANIA adoptata la Congresul din 18-19 sept.de la Mamaia

Purtand cu demnitate povara anilor si ranile nevindecate datorate supliciilor la care au fost supusi in anii dictaturii comunis- te, cei 200 de delegaţi reprezentand 38 de filiale judetene s-au re-unit intr-un for national pentru a raspunde unei prevederi statutare, dar si manati de bucuria reintalnirii cu vechi camarazi de lupta si suferinta.

Cu aceasta ocazie a fost adoptat un nou statut al AFDPR menit a raspunde prevederilor OG 26/2000, cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor, ca si nevoii de a defini principiile si obiectivele Asociatiei, in raport cu evolutia societatii romanesti in decursul celor 22 de ani de la infiintarea AFDPR.

 

Congresul a trecut in revista drumul parcurs de asociatia noastra de la infiintarea sa si pana in present, constatand urmatoarele :

1. Din zecile de mii de supravetuitori ai temnitelor comuniste, care in 1990 au fondat AFDPR–ul, azi mai supravetuiesc cca 4000, ajungandu-se in ultimii ani la o rata anuala de 1000 de decese.

2. Cu toate ca Romania este printre putinele state care au condamnat comunismul declarandu-l ilegitim si criminal constatam cu tristete ca aceasta condamnare a fost conjuncturala si formala, atata timp cat :
a) avem singura capitala din tarile foste comuniste care nu are un Monument al rezistentei anticomuniste si nici un Muzeu national pe aceeasi tema;
b) promisiunile cuprinse in Raportul Final al condamnarii comunismului cu privire la victimele comunismului, de a se intreprinde o serie de masuri menite a le usura viata lor si familiilor lor, au ramas doar vorbe goale;
c) incercarile repetate ale conducerii AFDPR de a dialoga cu Presedintele Romaniei, cu Primul Minstriu, cu membri ai Guvernului, cel putin in ultimii 4-5 ani, au fost sortite esecului. Putinele situatii in care vreun demnitar al statului a binevoit a ne asculta doleantele s-au soldat cu simple promisiuni, nicidecum onorate;
d) in repetate randuri am lansat invitatii reprezentantilor puterii centrale si locale, ca si redactiilor principalelor organe de presa de a participa la intalnirile noastre anuale si cu mici exceptii am fost total ignorati. Este adevarat ca in acest an n-am mai repetat aceste invitatii intrucat fiind an electoral n-am dorit sa oferim capital electoral niciunui partid politic;
e) Legea 221/2009 initiata in timpul guvernarii Tariceanu si promulgata in timpul guvernarii Boc, menita a aduce reparatii morale pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist, dupa o aplicare pe durata unui an si

patru luni, a fost declarata neconstitutionala cu privire la acordarea de compensatii pentru daunele morale de catre Curtea Constitutionala intr-o motivare ridicola si evident tendentioasa, prin care aceasta institutie fundamentala a Statului Roman raspunzand unei comenzi politice se discrediteaza in fata noastra. Este de neinteles de ce Guvernul si Parlamentul Romaniei nu au avut nici o reactie la decizia CCR, lasand sa treaca cele 45 de zile prevazute de lege, facandu-se vinovati de totala nepasare.

3. Sutele de mii de opozanti ai regimului comunist s-au jertfit pentru apararea fiintei nationale a poporului roman, luptand sub stindardul libertatii si demnitatii, visand la o tara libera si democratica si constatam cu durere ca visul lor este departe de a se fi implinit. Din contra, asistam de ani de zile la o viata politica marcata de conflicte si acuze reciproce intre partide, care n-au la baza programe si viziuni marcând dezvoltarea economica si sociala in interesul tarii si cetatenilor sai. Puterea la care aspira oamenii politici este folosita in ultimii ani doar pentru a-si rotunji averile obtinute in cele mai multe cazuri prin jefuirea avutiei nationale.
Este dureros pentru noi sa constatam ca cei mai multi dintre inavutitii “tranzitiei” sunt cei care ne-au umilit, batjocorit si terorizat in anii comunismului si anume fostii ofiteri de securitate si fosti demnitari comunisti si urmasii acestora, in timp ce noi suntem aruncati la periferia societatii.

4. De ani de zile am cerut autoritatilor statului Parlament si Guvern sa infiinteze in cadrul Guvernului un Secretariat de Stat pentru problemele fostilor detinuti politici si victime ale regimului comunist, care sa ne reprezinte interesele si sa asigure prin masuri administrative conservarea memoriei si cunoasterea trecutului comunist de catre generatiile prezente si viitoare. Dar totul s-a izbit de nepasare.
In raport cu cele consemnate in aceasta DECLARATIE participantii la recentul Congres cer Comitetului National de Conducere al AFDPR sa depuna toate eforturile pentru realizarea urmatoarelor obiective :
1. Terminarea lucrarilor la Monumentul National al Rezistentei Anticomuniste pana in vara anului 2013.
2. Obtinerea aprobarilor legale pentru transformarea Fortului 13 Jilava  intr-un Muzeu National al Rezistentei Anticomuniste.
3. Declansarea unei initiative legislative privind infiintarea in structura Guvernului a unui Secretariat de Stat pentru problemele victimelor regimului comunist.
4. Elaborarea de urgenta de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor a raportului la proiectul de lege PL-x 244/2011 privind regimul juridic al drepturilor cuvenite victimelor regimiului totalitar comunist. Acest proiect care a fost adoptat de Senatul Romaniei zace de peste un an şi jumatate la Comisia juridica a CD.

In incheierea acestei DECLARATII aducem multumirile noastre reprezentantilor IICCMER, domnului Marius Oprea si al CNSAS, Doamnei Germina Nagat pentru cuvintele calde si incurajatoare adresate Congresului nostru. Deasemenea, multumim Fundatiei Academia Civica pentru mesajul ce ne-a fost adresat sub semnatura Doamnei Ana Blandiana si a Domnului Romulus Rusan. Am mai primit scrisori de salut din partea Presedintelui Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti Politici INTER-ASSO, de la Domnul Jure Knezovic si din partea Doamnei Lucia Hossu Longin realizatorea documentarului TV Memorialul Durerii, careia ii transmitem intreaga noastra gratitudine pentru tot ce a realizat in beneficiul Asociatiei noastre. Totodata o asiguram pe Doamna Hossu ca atacrile total inacceptabile la adresa Domniei Sale de catre unii membri ai asociatiei noastre au fost aspru condamnate de participantii la Congres, care si-au exprimat solidaritatea cu Domnia Sa.

Prezenta DECLARATIE va fi expediata spre cunostinta Presedintelui Romaniei, Primului Ministru, Presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Presedintilor partidelor parlamentare si tuturor agentiilor de presa din Romania.

 

Presedinte AFDPR,
Octav BJOZA

Comments are closed.
Please click here for