Protest

PROTEST

Subscrisa ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA ŞI VICTIME  ALE DICTATURII (AFDPR) protestam fata de modul in care a fost emisa OPINIA Comisiei de la Venetia, privind  simbolurile comuniste, respectiv ale PARTIDUL COMUNIST DIN REPUBLICA MOLDOVA (PCRM), care tocmai fusesera interzise de Parlamentul Republicii Moldova, legal ales, deci reprezentativ pentru vointa poporului.

Este inadmisibil sa se considere “că interzicerea simbolurilor totalitare este o încălcare a drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare”(cf. interviul dlui  Cristoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Venetia) atata timp cat este dovedit istoric, statistic si juridic (cf. codurilor penale comuniste), ca aceste regimuri totalitare au incalcat sistematic toate legislatiile existente privind protectia drepturilor omului si reprezinta   un pericol pentru democraţie, libera exprimare şi demnitatea umană.

O dovada irefutabila o constituie insasi raportul celor opt ani de guvernare  a PCRM şi, mai ales, implicarea PCRM în represiunile din aprilie 2009 care au fost efectuate cu tot arsenalul de metode ale terorismului de stat de la arestari abuzive, torturi, inscenari penale si pana la asasinate publice(v. cazul tanarului Al.Boboc). Ceea ce nu este de mirare dat fiind ca in conformitate cu documentele sale oficiale, partidul lui Voronin îşi trage obârşiile din PCM, formaţiune ce a făcut peste 300.000 de victime politice în perioada sovietică.

De mirare, de indignare si de revolta este atitudinea, fie ea chiar si o “opinie” a Comisiei Europene  pentru democraţie prin lege, care acopera cu dezinvoltura crimele regimului Voronin, atacurile lui istematice la adresa “democratiei prin lege”.

De mirare, de indignare si de revolta este si faptul ca aceasta Comisie investita spre a apara drepturile omului care nu pot fi garantate decat prin democratie si lege, ignora in mod condamnabil, in afara de situatia juridica, de drept, care ar fi trebuit sa duca la condamnarea regimului Voronin, cu insemnele lui cu tot, si anumite concluzii privind regimurile totalitare ale unor personalitati publice, general admise de toata lumea.

Astfel, in “Originile totalitarismului” Hannah Arendt demonstreaza aproape la fiecare pagina identitatea dintre cele doua totalitarisme – de dreapta, nazismul, si de stanga, comunismul – , iar  recenta conferinta de la IICCMER a profesorului universitar Michael Shafir a avut titlul ,extrem de sugestiv de “HoloGulag”. De asemenea, istoricul Timothy Snyder a analizat “Taramul mortii : Europa intre Hitler si Stalin”. Ca sa nu mai vorbim si de Raportul Comisiei Prezidentiale din Romania din 2006 care a aratat caracterul ilegitim si criminal al regimului comunist.

A ignora aceste realitati ingrozitoare ale secolului al XX-lea si mai ales de catre o Comisie investita sa apere continentul european de astfel de orori, care Comisie cu o iresponsabilitate si o rea-credinta uimitoare confera un pasaport  “democratic” acestor orori , inseamna un adevarat pericol public si o invitatie de a le repeta .

In numele si in memoria victimelor al caror numar este incredibil de mare, protestam fata de aceasta ofensa adusa suferintei lor si solicitam Comisiei de la Venetia sa-si faca “mea culpa” ,cu incrimiarea nu numai a simbolurilor PCRM, ci si a regimului Voronin, solicitand in acest sens toate documentele necesare.

Vom incerca sa trimitem acest PROTEST  Comisiei de la Venetia dar si altor institutii europene, precum si presei.

Presedinte,
Octav Bjoza

Comments are closed.
Please click here for