REFERAT susţinut şi dezvoltat în faţa Comisiei de Dialog Social pentru Persoane Vârstnice a judeţului Braşov, din 26.04.2013, preluat de Prefectura Braşov şi trimis Guvernului spre „competentă soluţionare”

ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA

FILIALA JUDEŢULUI BRAŞOV

Piaţa Sfatului nr.11 Telefon:0721947523

Incep cu un MOTTO:

             In urmă cu mai bine de 2.500 de ani PINDAR (518 438 i.e.n.) spunea că: „Fundamentul de neclătinat al statelor este dreptatea”.

             In repetate rânduri am arătat in amănunţime, cine am fost, câţi, ceea ce am vrut să facem şi ce am pătimit.

             Ne-am impotrivit instaurării comunismului in România, când tancurile Armatei Roşii eliberatoare uitaseră să mai plece acasă. Am fost sute de mii.
Au urmat asasinatele, procesele politice, judecaţi şi condamnaţi de Tribunale Militare la moarte, sau la ani grei de temniţă, munci silnice şi confiscarea averilor.

             Lipsiţi de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală, flămânzi, bătuţi, inlănţuiţi am muncit la importante obiective lăsând acolo pentru totdeauna: libertatea, sănătatea, tinereţea, precum şi mii de morţi.

             Cei ce am scăpat cu viaţă am fost terorizaţi psihic, şi nu numai, prin diabolice reţele de informatori, infiinţate, instruite şi exploatate de Securitate, până la evenimentele din decembrie 1989.

             După evenimente am sperat, dar ne-am inşelat.

             A căzut un regim politic, dar la putere au rămas aceeaşi şi drept urmare, ţara ajuns unde se vede şi mai ales se simte.

             Criminalii care ne-au trimis la moarte sau au acceptat tacit acest lucru, sunt marii imbogăţiţi peste noapte, beneficiind în continuare de distincţiile primite in lupta cu noi, ca şi de pensii „nesimţite”, mergându-se până la 3-5 ori mai mari ca ale noastre.

             Unii dintre ei au făcut şi promulgat legi cum a fost Decretul Lege nr.118/1990, aşa zis reparatoriu, care în final s-a dovedit a avea un caracter social şi viager, constituind doar firmituri azvâr1ite de la masa bogaţilor devenire.

             Am visat la o lege a lustraţiei şi la una care să ne permită perceperea de daune morale din partea Statului Român şi despăgubiri băneşti pentru bunurile confiscate.

            Când noi cerem ceea ce ni s-ar cuveni de drept, nu-i de unde.

            Aceasta pe bună dreptate, intrucât ţara a fost prădată sub umbrela serviciilor de informaţii, justiţiei în ansamblul ei, poliţiei şi a altor institutii cu atribuţii de control importante sau interesate.

           Legea nr.22112009, promulgată, ne permitea sâ obţinem despăgubiri de ordin moral şi material de la Statul Român. Dar cum pentru noi nu se poate şi de unde, Curtea Constituţională sare in ajutorul Guvernului, declarând art.“5” din lege ca neconstituţional. Procurorul General al României, în persoana doamnei Laura Codruţa Kovesi, sare de asemenea in ajutorul Guvernului şi desigur, in defavoarea noastră, deciarând recurs in interesul legii, pe care inalta Curte de Casaţie şi Justiţia îl admite.

           Doamna Lidia Barac, reprezentanta Guvernului, prezentă la Conferinţa de la Varşovia, declară şi semnează comunicatul conferinţei, cum că România toate problemele foştilor deţinuţi politici au fost rezolvate!!? Minciună sfruntată!

           Recent, Procurorul General al Parchetului de pe lângă inalta Curte de Casaţie şi Justiţie mai declară incă un recurs in interesul legii, anulând şi ceea ce mai rămăsese din biata Lege nr.221/2009. Desigur inalta Curte îi dă dreptate!?

           Si astfel, cele mai înalte foruri in ale justiţiei s-au lăsat comandate politic, sau, in caz contrar, ne-au condamnat incă o dată, acum după 50-60 de ani.
Bănuim că lovitura de graţie ne-au dat-o aceeaşi sau odraslele lor.

           Nu pot incheia decât in aceeaşi notă cu spusele lui Juvenal in urmă, cu aproape 2000 de ani: „Legea striveşte pe cei slabi şi cruţă pe cei putemici!”.

           Se cuvine totuşi şi un post scriptum:

           De aproape doi ani la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor zace un nou proiect de lege, care, sperăm ca de această dată să fie constituţional şi să ne permită obţinerea de despăgubiri din partea „Statului”.

          Iniţiatorii proiectului de lege sunt cei care azi deţin 70% din forţa
Suntem convinşi că am fost minţiţi incă o dată!

Preşedinte Octav Bjoza

Comments are closed.
Please click here for