13 septembrie 2020 – 16 septembrie 2020, am dat curs invitației Primarului orașului Baia Sprie, Sebastian Alin BÎRDA, de a participa la o serie de evenimente, care s-au desfășurat în subteranele depozitului de muniție al fostei mine-pușcării pentru deținuți politici din Baia Sprie (unde se va înființa Centrul de Informare și Documentare „Martirii Crezului”, sub egida asociațiilor „Om pentru Om” Baia Mare – Președinte, Alexandru NICOLICI și „Pro-Activ Memoria” Baia Sprie – Președinte, Ioan CHERTIȚIE). Cu acest prilej, a avut loc și lansarea volumului „Rezistența românească – Povestiri din lagărele de muncă și temnițele comuniste”, aparținând scriitorului și jurnalistului clujean Sorin GRECU, apărut recent în colecția „Martirii Crezului”, la editura băimăreană „Eurotip”. Am rostit un cuvânt de evocare a suferinței foștilor deținuți politici în fața a 25 de persoane (total cumulat: 14.986 de elevi, studenți, profesori etc.).

De asemenea, la Casa de Cultură din Baia Sprie, am susținut o conferință de două ore și jumătate, intitulată „Rezistența prin credință în temnițele comuniste”, în fața altor 26 de persoane, în principal tineri studenți de la ASCOR Baia Mare (total cumulat: 15.012 de elevi, studenți, profesori etc.).

La evenimentul prilejuit de lansarea construcției viitorului Centru de Informare și Documentare „Martirii Crezului”, au mai fost invitați și au participat:

– de la CNSAS:

 • Silviu MOLDOVAN, Șef Serviciu Cercetare-Editare;
 • Adrian Nicolae PETCU, Consilier Superior în cadrul Serviciului Cercetare-Editare;
 • Diana Mihaela SPRÂNCEANĂ, voluntar în cadrul aceluiași Serviciu.

– de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP):

 • Florin SMARANDI, Preot Capelan de Poliție Penitenciară la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Capelan Coordonator al preoților de penitenciare din România.

– alți invitați și lectori:

 • Sorin GRECU, jurnalist la BZC – Cluj-Napoca și scriitor;
 • Remus Ionel BARNA, scriitor;
 • Cristina PUȘCAȘ, jurnalist, dr. în Istorie, muzeograf și cercetător la Muzeul Cetății și Orașului Oradea;
 • Isaia VÎTCĂ, pictor, fost deținut politic;
 • Delia CORA, poetă.

– din partea organizatorilor:

 • Sebastian Alin BÎRDA, Primarul Orașului Baia Sprie;
 • Alexandru NICOLICI, Președintele Asociației „Om pentru Om” Baia Mare;
 • Ioan CHERTIȚIE, Președintele Asociației „Pro-Activ Memoria” Baia Sprie.

– de la SSRML:

 • Octav BJOZA, Subsecretar de Stat și Președinte AFDPR;
 • Cosmin DINCU, inspector IA și Cristian PUPĂZAN.

Acțiunea s-a terminat, pentru documentare, cu vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, creația doamnei Ana BLANDIANA și a domnului Romulus RUSAN, apoi, la întoarcerea în București, au fost vizitate:

 • Monumentul ridicat în onoarea foștilor deținuți politici, din cimitirul aflat în imediata apropiere a Penitenciarului Gherla, apoi biserica, Mănăstirea „Sfinţii 40 de Mucenici” şi „Memorialul Gherla”, înființate și coordonate de protosinghelul Grigorie BENEA, membru de onoare al AFDPR și dr. în Teologie, precum și troița și cimitirul din Dealul Cărămidăriei;
 • Monumentul Calvarului Aiudului și Mănăstirea cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, ambele construite pe Râpa Robilor, păstorite de protosinghelul Augustin Gavriil VĂRVĂRUC, părintele stareț al acestui lăcaș de cult. Construcția acestei mănăstiri, impresionante, este aproape de finalizare și este rodul muncii și strădaniei arhitectului Radu MIHĂILESCU, care a elaborat inclusiv proiectul lăcașului de închinăciune de la Memorialul din Sighet, părintelui Iustin PÂRVU și maestrului Dan PURIC. Tot aici, la mănăstire, l-am întâlnit pe fostul deținut politic Constantin (Tache) RODAS, în vârstă de 96 de ani, care a parcurs în totalitate calvarul reeducării în Penitenciarul de la Pitești, în „calitate” de victimă;

Mormântul Anei și al lui Ion Gavrilă OGORANU, șeful rezistenței armate din Munții Făgărașului (versantul nordic), din comuna Sântimbru, satul Galtiu, jud. Alba.

Comments are closed.
Please click here for