– In zilele de 5-6 septembrie 2014, a avut loc la Piteşti, în organizarea FILIALEI AFDPR ARGEŞ, Preşedinte d-l SERGIU RIZESCU, cel de al XXI-lea Congres al AFDPR, ale cărui lucrări s-au încheiat cu următorul comunicat:
ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI
ŞI VICTIME ALE DICTATURII
DIN ROMÂNIA
A.F.D.P.R.
ASSOCIATION DES ANCIENS DETENUS POLITIQUES DE ROUMANIE
FORMER ROMANIAN POLITICAL PRISONERS ASSOCIATION
Str.Mântuleasa nr.10, 030554 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA, tel.fax.3172317
C O M U N I C A T
Consecventi idealurilor pentru care am luptat si am suferit in perioada comunista, noi, cei 160 de delegati prezenti la cel de al XXI-lea Congres al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii Comuniste din Romania, intruniti la Pitesti în zilele de 5 și 6 septembrie 2014, ne manifestam ingrijorarea fata de criza economica, sociala si politica din tara, consecinta a crizei morale a intregii clase politice.
Explicatia pentru aceasta stare de fapt o regasim clar exprimata in rezolutiile adoptate la cel de al XXI-lea Congres al Asociatiei internationale a fostilor detinuti politici si victimelor comunismului (INTER-ASSO) care a avut loc recent la Bucuresti, din care reproducem cateva din constatarile acestui forum international : “ La 25 de ani de la caderea comunismului, constatam in continuare o diviziune ideologica a continentului. In ciuda caracterului criminal al ideologiei comuniste, demonstrat inclusiv prin numarul victimelor acestuia, Europa nu a reusit sa depaseasca acest capitol al istoriei sale recente. Condamnarea fara echivoc a ideologiei comuniste si a regimurilor sale de catre Uniunea Europeana nu a avut loc deloc. O consecinta a acestui fapt consta in diminuarea gravitatii ideologiei comuniste si reaparitia virulenta a unor vechi mituri si povestiri ce actioneaza contrar valorilor democratice si pot fi usor instrumentate din punct de vedere politic. Asemenea politici trebuie combatute peste tot in lume, pentru a pastra demnitatea comemorarii tuturor victimelor dictaturilor si pentru a avertiza cu privire la consecintele sistemelor totalitare”.
In concluzie la cele constatate, INTER-ASSO cere Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa condamne public comunismul si sa previna raspandirea propagandei comuniste in spatiul european, cere Guvernelor nationale si institutiilor responsabile, inclusive Romaniei, sa dispuna, respectiv sa continue reabilitarea juridical prin acces la documente si legi corespunzatoare , precum si prin despagubirea victimelor comunismului si sa faciliteze procese conforme cu statul de drept impotriva faptasilor.
In context si cu cererea formulata de INTER-ASSO, salutam actiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romanesc (I.I.C.C.M.E.R.) de identificare și trimitere în judecata a unor tortionari din perioada comunistă și speram ca aceasta actiune se va extinde asupra tuturor celor vinovati. Alaturam actiunii I.I.C.C.M.E.R. si hotararea adoptata de recenta Conferinta Nationala de la Pitesti, ca individual, fostii detinuti politici si deportati sa se constituie parte civila in procesele intentate tortionarilor, actiune in care suntem sustinuti de catre Fundatia ICAR.
Credem ca numai în acest mod condamnarea comunismului ar putea deveni reala și nu formala, creandu-se astfel premisele formarii unei noi clase politice cu principii morale sanatoase, bazate pe cunoasterea si asumarea istoriei recente a Romaniei și pe jertfa fostilor detinuti politici si a deportatilor, umiliti in continuare de catre clasa politica.
În cadrul actualului Congres, ca si in alte ocazii, Asociaţia noastra aducand prinos de recunostinta martirilor temniţelor comuniste, printre ei unii fiind consideraţi sfinţi ai inchisorilor, revine asupra cererii ca Patriahia Romană să hotarască canonizarea unora dintre aceştia. De data aceasta cerem in mod ferm canonizarea parintelui martir ARSENIE BOCA, fost detinut politic, de a carui sfintenie nu se indoieste nimeni in Romania.
In incheierea lucrarilor, delegatii la Congres aduce multumiri tuturor institutiilor, asociatiilor, fundatiilor, tinerilor cercetatori din cadrul universitar care sunt alaturi de noi si care, cu daruire si profesionalism prezinta istoria recenta si dramatica a poporului roman sub dictatura comunista. Printre acestea la loc de cinste se situeaza FUNDATIA ACADEMIA CIVICA, realizatorea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, Televiziunea Romana care a facut posibila realizarea, fara egal, a unui documentar, cu contributia eroilor rezistentei anticomuniste, MEMORIALUL DURERII, precum si cercetatorii din cadrul I.I.C.C.M.E.R. si CNSAS.
Am luat act cu satisfacție de interesul manifestat de unele televiziuni pentru cunoașterea crimelor comunismului și a celor vinovati de producerea lor.
Preşedinte
Ing. Octav Bjoza
Comments are closed.