ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA

A.F.D.P.R.

ASSOCIATION DES ANCIENS DETENUS POLITIQUES DE ROUMANIE

                  FORMER ROMANIAN POLITICAL PRISONERS ASSOCIATION

                                          Str.Mântuleasa nr.10, 70087 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA, tel.fax.3172317

Nr. 08/29.02.2016                                  

C ă t r e

Preşedinţia României

Domnului Consilier Prezidenţuial

Andrei Muraru

Conform celor discutate cu Dvs. în ziua de joi, 28 ianuarie 2016, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a ne susţine în faţa Domnului Preşedinte Klaus Werner Johannis, în ceea ce priveşte decorarea unor foşti deţinuţi politici, cu ocazia dezvelirii Monumentului Naţional al Luptătorilor din Rezistenţa Anticomunistă (7 mai 2016), în două etape :

  • În prima parte, doar patru persoane, prezentate mai jos, ce reclamă oarecare urgenţă, din motive de sănătate şi vârstă;
  • A doua parte, care va cuprinde deţinuţi politici în viaţă, ce au executat de la 10 ani inclusiv, în sus, se va face în preajma dezvelirii monumentului.

 

1.- DUMITRU MOLDOVAN s-a născut la 26 octombrie 1931, în satul LISA de Făgăraş, din părinţii Vasile şi Victoria, ambii agricultori. A fost condamnat de două ori:

– prima dată ca elev la vârsta de 18 ani, la un an, din care a executat 8 luni;

– a doua oară, după ce luase drumul munţilor ca partizan, cade rănit în abdomen şi picior, într-o ambuscadă organizată de Securitate, în 23 noiembrie 1951. Este condamnat la 20 de ani muncă silnică. A executat cumulat, 12 ani. Tatăl său, Vasile Moldovan, arestat şi el de Securitate, a primit o condamnare de 10 ani, din care n-a apucat să execute decât 8 ani, murind lângă subsemnatul (OCTAV BJOZA), în lagărul de la Periprava Centru, în seara de Înviere 16/17 aprilie 1960, în timp ce noi cântam „Cristos a înviat din morţi”.

 

2.- CIURICĂ NICOLAE s-a născut la 3 februarie 1931, în comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, din părinţii Ion şi Frusina. La vârsta de 19 ani, făcea parte din grupul armat de partizani condus de Colonelul UŢĂ, care acţiona în munţii Mehedinţiului şi Semenicului. A fost arestat de Securitate, judecat şi condamnat la 25 de ani muncă silnică, din care a executat 10 ani, 3 luni şi 8 zile, la care se adaugă cei 4 ani ca partizan în munţi. Într-o ambuscadă, a fost împuşcat în dreptul inimii, viaţa fiindu-i salvată de Biblia pe care o purta în buzunarul interior de la piept, în care s-a oprit glonţul.

 

3.- ELENA ION-ARNĂUŢOIU s-a născut la 12 aprilie 1919, în satul NUCŞOARA de Argeş, din părinţii Ion şi Laurenţia. Este sora Căpitanului TOMA ARNĂUŢOIU, conducătorul grupului de partizani din NUCŞOARA, condamnat la moarte şi executat. A fost arestată şi condamnată în două etape:

– prima dată a executat pedeapsa între anii 1950-1952;

– a doua oară, între anii 1958-1962.

Total cumulat executat, 6 ani şi 6 luni.

Tatăl, Ion Arnăuţoiu, a fost condamnat la 17 ani muncă silnică, din care a executat doar 4 ani, între 1949-1953, când moare în temniţa de la Botoşani.

Mama, Laurenţia Arnăuţoiu, a fost condamnată la 10 ani, din care a executat doar 6 ani, între 1949-1955, când moare în temniţa de la Miercurea Ciuc.

 

4.- NICOLAE TOMAZIU s-a născut la 28 februarie 1916, în comuna PĂLTINIŞ, judeţul Botoşani (fost Dorohoi), din părinţii Teodor şi Finareta. A fost arestat de Siguranţa Statului în anul 1947, în lotul II-Tămădău, condus de inginerul Ion Puiu, împreună cu Ion Diaconescu şi Ionescu – Galbeni, judecat şi condamnat la 6 ani.

A executat 6 ani şi 6 luni, între anii 1947-1954, din care, cea mai mare parte, la Canalul Dunărea-Marea Neagră.

Centenarul Nicolae Tomaziu s-a retras la Mânăstirea „Caraiman” din Buşteni, fiind monah.

Până atunci, Domnule Consilier Prezidenţial, Andrei Muraru, vă asigurăm de totala noastră consideraţie!

 

Preşedinte,

Octav Bjoza

 

 

 

Comments are closed.
Please click here for