Adresă către Ministerul Sănatăţii

ASOCIAŢIA  FOŞTILOR  DEŢINUŢI  POLITICI  DIN  ROMÂNIA
A.F.D.P.R.
ASSOCIATION  DES  ANCIENS  DETENUS  POLITIQUES  DE  ROUMANIE
FORMER  ROMANIAN  POLITICAL  PRISONERS  ASSOCIATION
Str.Mântuleasa nr.10, 70087 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA, tel.fax.3172317
Bucureşti, 14.02.2012                                                       Nr.20

C ă t r e,
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Stimate Domnule Ministru
Ladislau Ritli,

Foştii deţinuţi politici şi alte victime ale dictaturii comuniste, au constituit şi constituie o categorie socială greu de acceptat de majoritatea celor ce s-au perindat la putere după evenimentele din decembrie 1989.

Să se fi uitat că noi am fost aceia care prin atitudinea noastră fermă, am salvat demnitatea acestui neam atât de încercat?

Să se fi uitat că în urmă cu 50-67 de ani, Statul Român ne-a trimis la moarte luându-ne pentru totdeauna: libertatea, sănătatea, tinereţea şi nu de puţine ori chiar viaţa?

Să se fi uitat că ne-a confiscat averile?

Să se fi uitat că bătuţi, flămânzi şi înlănţuiţi am prestat munci silnice la Canalul Dunărea – Marea Neagră, la minele de plumb de la Nistru , Cavnic şi Baia Sprie, la diguri de pământ în Balta Brăilei, la canale de irigaţii, la recoltat stuf în Delta Dunării şi altele?

Să se fi uitat că am fost marginalizaţi şi urmăriţi de Securitate toată viaţa până în decembrie 1989?

Desigur că da! Altfel nu s-ar explica totalul dispreţ pe care îl manifestă reprezentanţii Statului Român faţă de noi!

În anul 1990, Parlamentul României a votat Decret Lege nr.118, reparatoriu, pentru deţinuţii politici, care, în timp, comparat cu alte legi speciale (vezi L.341/2004), s-a dovedit a constitui doar firimituri azvârlite de la masa bogaţilor în devenire.

Astfel, la art.8, (2), a) se precizează:
„asistenţă medicală şi medicamente, în mod gratuit şi prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizărilor”, iar la punctul d) „un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică”.
Nici această modestă lege, Statul Român nu este capabil să o respecte. Norme metodologice şi alte legi apărute ulterior au mutilat-o în aşa fel, încât astăzi ni se reţine CAS 5,5% din pensiile noastre şi aşa foarte mici, fiind obligaţi şi la plăţi compensatorii pentru unele medicamente.

Unde mai este gratuitatea? Şi, atenţie! Medicii sunt obligaţi să ne prescrie pe reţete cele mai ieftine medicamente indigene şi nu mai mult de trei repere.

TU, STAT ROMÂN, care ne-ai luat sănătatea, acum ne obligi să ne-o cumpărăm tot de la tine?

Şi cum nu era destul, lista medicamentelor gratuite se schimbă periodic, încât bolnavii nu pot beneficia de continuitate în tratamentele prescrise de medici.

Aflăm cu uimire că nu este departe ziua când vom deveni „acţionari” şi la „gogoriţa” COPLATA!

Ca o dovadă a ceea ce însemnăm noi pentru autorităţi este şi formularul pentru reţete, pe care în dreapta sus veţi găsi veterani revoluţionari, handicapaţi, iar noi, „trimişi” la capitolul „şi alţii”.

O crasă dovadă a ignoranţei celor care fac legi şi formulare, fără a ne cunoaşte, fără a ne invita la discuţii care privesc soarta noastră.

Este nu numai deranjant, ci chiar revoltător!

În privinţa biletelor de tratament gratuite, nu rezultă de nicăieri că se acordă doar unul la 4-5 solicitanţi şi acestea la hoteluri de 1-2 stele în condiţii dintre cele mai mizere!

Solicităm ca medicilor, foşti deţinuţi politici, care nu au vechime în câmpul muncii, să li se permită practicarea meseriei şi după vârsta de 70 de ani, desigur condiţionat de un examen medical anual.

În încercarea de a rezolva unele lucruri, am solicitat o audienţă la domnul Ministru al Sănătăţii, dar nu a fost posibil! Am fost primiţi de domnul Secretar de Stat dr.Cristian Anton Irimie, cu care în afara unui schimb de amabilităţi şi promisiuni, nu ne-am ales cu nimic.

Reînnoim rugămintea noastră de a fi primiţi într-o audienţă de către Dvs., Domnule Ministru Ladislau Ritli şi dacă se poate, înainte de „ieşirea noastră pe cale naturală din sistem”.

Cu mulţumiri şi deosebită consideraţie,

Preşedinte,
Ing.Octav Bjoza

Comments are closed.
Please click here for