NOTĂ
În perioada 25-26 iunie 2021, Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi Fundaţia Culturală Memoria, a organizat conferinţa 70 DE ANI DE LA DEPORTĂRILE ÎN BĂRĂGAN.
Evenimentul și-a propus să aducă în prezent amintirea evenimentelor petrecute în perioada regimului totalitar de tip stalinist. Conferinţa de la Bucureşti a avut scopul de a reflecta în conştiinţa publică gradul de abuz, încălcarea fundamentală a drepturilor şi libertăţilor omului, dar mai ales de a evidenţia experienţele traumatizante îndurate de deportaţii din Bărăgan.
Prima zi a conferinţei a fost pusă în evidență prin prelegerile cercetătorilor şi specialiştilor în deportare şi în istoria comunismului, susținute în format online, în intervalul orar 13:00-17:00
În ultima zi a conferinței a fost organizată o masă rotundă la Facultatea de Istorie, în Amfiteatrul Nicolae Iorga, în intervalul orar 9:30-14:30, dedicată conservării a memoriei victimelor comunismului şi supravieţuitorilor deportărilor din 1951, la care au participat domnii Octav BJOZA – Președintele AFDPR, Leonard CÂMPEANU – Vicepreședinte și Președinte interimar al Filialei AFDPR București, Petrică PANDURU – Filiala AFDPR București, Mihai ENESCU – Filiala AFDPR Constanța, doamna Ileana MATEESCU – Președintele Filialei AFDPR Mehedinți etc., secțiunea „Martori” fiind moderată de dr. habil. Cosmin Florin BUDEANCĂ – expert – șef serviciu la Compartimentul Cercetare și Investigații Speciale al IICCMER.
În cele ce urmează, prezentăm integral, în format scanat, comunicarea făcută de domnul Leonard CÂMPEANU, cu acel prilej. Pentru descărcarea și vizualizarea documentului, urmați legătura de mai jos:
Comunicare-AFDPR-Bucuresti-Conferinta-Facultatea-de-Istorie_opt
Comments are closed.