Recent, in organizarea Guvernului Romaniei s-a desfasurat o sedinta privind efectele aplicarii DL 118/1990, la care au participat o serie de institutii implicate, respectiv Guvern, Ministerul Muncii, CNSAS, IICMER.
Cu mare nemultumire, constatam inca o data ca AFDPR, institutia cea mai avizata sa exprime opinii referitoare la modul defectuos de aplicare a acestei legi, mai ales dupa amendarea cu Legea 232/2020, nu a fost invitata sa participe la aceste discutii. Aceasta ignorare si marginalizare a AFDPR a devenit cu atat mai surprinzatoare cu cat delegatia AFDPR, inclusiv in audienta la Dl Prim Ministru Ciuca Nicolae a semnalat carentele privind aplicarea DL 118/90 de catre institutiile subordonate Guvernului si care aduc prejudicii atat persoanelor persecutate politic cat si Statului Roman.
Au fost purtate discutii inclusiv asupra modului de aplicare a DL 118/90 de catre ANPIS prin structurile judetene si a Municipiului Bucuresti, si daca la nivel national sunt mari probleme legate de colaborarea AJPIS teritoriale cu filialele judetene AFDPR, sunt si cateva exceptii pozitive , intre care a fost mentionata situatia Jud Caras Severin.
Consideram ca pe viitor, Guvernul are obligatia ca la analize privind modul in care Statul Roman, (care a recunosct persecutiile victimelor condamnate politic in perioada comunista si s-a angajat sa aduca reparatii morale si materiale minimale), sa invite AFDPR, ca institutie reprezentativa a victimelor comunismului. Este inadmisibil ca pe DL 118/1990, adoptat din initiativa si cu sprijinul reprezentantilor AFDPR, sa se faca interventii si modificari fara avizul consultativ al celor care au fost direct implicati.
Comments are closed.