COMUNICAT

12 ani de la moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu

Bucureşti, 5 decembrie 2020

Cu deosebită tristeţe, marcăm 12 ani de la decesul lui Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut drept Constantin Ticu Dumitrescu, fost deținut politic, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (din 1990), preşedinte al Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici INTER-ASSO (1991-1999) – asociaţie care a fost înfiinţată la iniţiativa lui – şi senator de orientare creștin-democrată (PNȚCD).

Personalitate marcantă a vieţii politice şi sociale după decembrie 1989, Constantin Ticu Dumitrescu a fost:

  • Membru de frunte al PNŢCD;
  • Senator PNŢCD în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 şi Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României;
  • Membru al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) din anul 2006;

S-a remarcat în special ca iniţiator al legii lustraţiei, al legii privind deconspirarea ofiţerilor de Securitate care au făcut poliţie politică şi a informatorilor acestora, proiecte care au fost contestate vehement de cei vizaţi. Dând dovadă de un caracter puternic și remarcându-se prin intransigența sa față de fostul regim comunist totalitar, a avut şi alte iniţiative legislative, dintre care se distinge Legea anulării condamnărilor politice din perioada comunistă, precum şi Decretul-lege nr. 118/1990 pentru acordarea unor reparații și drepturi foștilor deținuți politici.

Urmare a insistenţelor noastre, ale foştilor deţinuţi politici, prin intermediul său, au luat fiinţă CNSAS şi IICCMER şi suntem neplăcut surprinşi că niciuna din aceste instituţii nu a marcat evenimentul de comemorare a 12 ani de la moartea sa!

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Comitetul Naţional de Conducere al AFDPR

Comments are closed.
Please click here for