Nr. 71/12.07.2013
PORTRET DE LUPTĂTOR
CONSTANTIN TICU DUMITRESCU (1928-2008)
– De tânăr a făcut parte din rândurile PNŢ.
– Se alătură celor care se opun instaurării regimului comunist.
– Este arestat şi condamnat la ani grei de temniţă.
– A trecut prin mai multe închisori şi lagăre de muncă forţată, dintre care nu a lipsit Canalul Dunărea-Marea Neagră.
– După eliberare se angajează la un trust de construcţii de drumuri şi poduri forestiere, izolându-se astfel departe de lume.
– Impresionează prin seriozitate, meticulozitate, fiind apreciat de superiori, ajunge şeful unui mic şantier.
– Atât în timpul detenţiei, cât şi în libertate a fost de o moralitate exemplară.
– După evenimentele din decembrie 1989, la începutul anilor 90, intră în politică alături de Corneliu Coposu de a cărui apreciere s-a bucurat. Face parte din structurile de conducere ale PNŢCD.
– Tot atunci este ales preşedinte al AFDPR, funcţie deţinută până la moarte, fiind reales în mai multe mandate consecutiv. Organizează structural asociaţia, îmbunătăţeşte statutul, de asemenea îmbunătăţeşte şi veghează la respectarea D L 118/1990.
– În mandatul 1992-1996, este ales senator în Parlamentul României, ocupând funcţia de preşedinte al Comisiei pentru rezolvarea abuzurilor.
– În mandatul 1996-2000, este reales senator din partea CDR.
– În anul 1993, împreună cu reprezentanţii Cehiei şi Ungariei pun bazele şi înfiinţează Asociaţia Internaţională a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din zona europeană, numită INTER ASSO, a cărui preşedinte a fost timp de trei mandate (12 ani).
– După 2005, îl găsim în Consiliul de conducere al CNSAS, unde ar fi trebuit să-i fie preşedinte, dar o altă persoană este „numită politic” prin vot secret. Tinerii cercetători fac lanţ viu în jurul CNSAS în semn de protest şi de solidaritate faţă de el.
– A scris mai multe cărţi, după ce a cercetat câteva mii de dosare întocmite de fosta Securitate, cărţi în care a făcut o amplă radiografie a luptătorilor şi luptei anticomuniste.
– A acţionat cu tenacitate în slujba aflării adevărului şi respectiv a păstrării memoriei nealterate, colaborând fructuos cu doamnele Ana Blandiana şi Lucia Hossu Longin, cu domnul Marius Oprea şi mulţi alţii.
– A fost iniţiatorul şi părintele Legii deconspirării ofiţerilor de Securitate care au făcut poliţie politică. Proiectul de lege a fost trecut prin ciur şi dârmon în Parlamentul României, astfel încât nici autorul nu l-a mai recunoscut, renunţând la paternitatea asupra lui. Proiectul devenit lege, ne-a adus în situaţia de a ne arăta cu degetul noi între noi şi nicidecum noi către criminalii care ne-au trimis la moarte.
– A visat şi la o lege a lustraţiei, de altfel, împreună cu noi toţi. Am fost atât de naivi, pentru că lustraţi ar fi trebuit să fie chiar cei ce ar fi votat-o!
– A iniţiat şi s-a ocupat efectiv de realizarea Monumentului Naţional al Luptătorilor Anticomunişti.
– După o lungă şi grea suferinţă, la vârsta de 80 de ani şi 6 luni, ne-a părăsit trist pentru că n-a apucat să-l vadă dezvelit şi sfinţit. Acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, când au mai trecut încă 4 ani şi jumătate.
– În fiecare an în ziua de 5 decembrie depunem pe mormântul lui, o coroană de flori.
– Păcat că ţara nu are nevoie de repere morale asemenea lui şi a altora ca el, care ar fi putut constitui adevărate jaloane demne de urmat de către tânăra generaţie!
– Fie ca memoria lui Constantin Ticu Dumitrescu să rămână pildă peste timp.
PREŞEDINTE AFDPR
Ing. OCTAV BJOZA
N O T Ă: acest material evocator a fost prezentat dezvoltat, la Simpozionul jubiliar (20 de ani) de la Memorialul Sighet, în data de 14.07.2013.
Comments are closed.