COMUNICAT AFDPR

Recent, in organizarea Guvernului Romaniei s-a desfasurat o sedinta privind efectele aplicarii DL 118/1990, la care au participat o serie de institutii implicate, respectiv Guvern, Ministerul Muncii, CNSAS, IICMER.

Cu mare nemultumire, constatam inca o data ca AFDPR, institutia cea mai avizata sa exprime opinii referitoare la modul defectuos de aplicare a acestei legi, mai ales dupa amendarea cu Legea 232/2020, nu a fost invitata sa participe la aceste discutii. Aceasta ignorare si marginalizare a AFDPR a devenit cu atat mai surprinzatoare cu cat delegatia AFDPR, inclusiv in audienta la Dl Prim Ministru Ciuca Nicolae a semnalat carentele privind aplicarea DL 118/90 de catre institutiile subordonate Guvernului si care aduc prejudicii atat persoanelor persecutate politic cat si Statului Roman.

Au fost purtate discutii inclusiv asupra modului de aplicare a DL 118/90 de catre ANPIS prin structurile judetene si a Municipiului Bucuresti, si daca la nivel national sunt mari probleme legate de colaborarea AJPIS teritoriale cu filialele judetene AFDPR, sunt si cateva exceptii pozitive , intre care a fost mentionata situatia Jud Caras Severin.

Consideram ca pe viitor, Guvernul are obligatia ca la analize privind modul in care Statul Roman, (care a recunosct persecutiile victimelor condamnate politic in perioada comunista si s-a angajat sa aduca reparatii morale si materiale minimale), sa invite AFDPR, ca institutie reprezentativa a victimelor comunismului. Este inadmisibil ca pe DL 118/1990, adoptat din initiativa si cu sprijinul reprezentantilor AFDPR, sa se faca interventii si modificari fara avizul consultativ al celor care au fost direct implicati.

Comments are closed.
Please click here for