COMUNICAT AFDPR privind RECURSUL INDIVIDUAL

COMUNICAT AFDPR privind RECURSUL INDIVIDUAL
Liberul acces la justitie este un drept fundamental care, chiar daca justitia sufera de boala imixtiunii, poate fi exercitat de catre fiecare cetatean al Uniunii Europene, cand se considera nedreptatit. In consecinta, odata cu initIerea unei actiuni in justitie, prin care se solicita recunoasterea unui drept, aceasta cale ne este deschisa. Chiar daca intervin modificari ale legii interne in materie (ca de exemplu in cazul Legii 221/2009, modificata de 5 ori) si drept urmare instantele interne resping cererile noastre de despagubiri, dreptul liberului acces la justitie nu este pierdut si putem sa ne adresam instantei de la Strasbourg, care este chemata sa apere drepturile tuturor cetatenilor europeni. Acest drept este denumit DREPT DE RECURS INDIVIDUAL.
PENTRU A NE PUTEA ADRESA INSTANTEI DE LA STRASBOURG CU UN RECURS INDIVIDUAL ESTE INSA ABSOLUT NECESAR SA FI EPUIZAT CAILE INTERNE, RESPECTIV SA NI SE FI RESPINS IN MOD DEFINITIV SI IREVOCABIL CEREREA.
Termenul in care este necesar sa ne adresam la CEDO este de 6 luni (180 zile) de la data respingerii,  definitive si irevocabile, chiar si in parte, a cererii de despagubiri. Dupa trecerea acestui termen cererea nu va mai fi analizata, ci va fi respinsa ca tardiva.
AFDPR sau ICAR, ca organizatii nonguvernamentale, se pot si se vor adresa justitiei europene, dar numai prin cereri colective, care nu vor putea individualiza fiecare caz in parte. Ori Legea 221/2009 cerand ca fiecare fost detinut politic sau fost persecutat politic sa se adreseze justitiei, a deschis acesta cale pentru individualizarea reparatiei datorate de Statul Roman fiecaruia dintre acesti cetateni ai sai.
In concluzie IN TERMEN DE 6 LUNI DE LA RESPINGEREA DEFINITIVA SI IREVOCABILA A CERERII DE DESPAGUBIRI urmeaza ca fiecare membru al AFDPR sa se adreseze CEDO prin RECURS INDIVIDUAL pe una din adresele de mai jos :

Monsieur le Greffier
Cour européenne des droits de l’homme
Conseil de l’Europe
67075 Strasbourg-Cedex
France

The Registrar
European Court of Human Rights
Council of Europe
67075 Strasbourg-Cedex

Comments are closed.
Please click here for