COMUNICAT DE PRESA

ASOCIATIA FOSTILOR DETINUTI POLITICI SI VICTIME ALE DICTATURII DIN ROMANIA, anunta cu regret, trecerea la cele vesnice a fostului nostru coleg, presedintele detinutilor politic din Constanta, Paul Andreescu. A decedat la varsta de 82 de ani.
A fost arestat la varsta de 17 ani si a fost condamnat la cinci ani de temnita comunista. A trecut prin carcerele de la Jilava, Gherla, Stramba, Periprava.
In timp ce comunistii isi masurau realizarile in cincinale de impliniri marete, Paul Andreescu s-a maturizat fortat, intr-un cincinal petrecut in inchisorile de la Jilava,Gherla, Periprava, Stramba, Stoenesti sau Gradina.

Paul Andreescu a fost eliberat in anul 1961, la expirarea pedepsei, dar pentru ca inca reprezenta un pericol pentru regim, a fost trimis in Balta Brilei, cu domiciliul fortat pentru 2 ani. I-a trait intr-un sat de deportati, la Rubla. Rubla a parut un paradis fata de temnita, pentru a aici s-a reintalnit cu prieteni care supravietuisera detentiei.
Intors in Constanta, a trebuit sa isi construiasca de la temelie noua viata, sub semnul unei anateme care avea sa-l urmareasca 26 de ani, pana la caderea comunismului. Cu greu si-a gasit un loc de munca, pentru ca odata ce se afla de dosarul sau de detinut politic, tovarasii din intreprinderi il excludeau imediat din colectiv.
Abia la nou-infiintatul Centru de Calcul din Constanta, Andreescu si-a putut pastra locul de munca, datorita priceperii sale ca programator intr-o tehnica a computerelor aflata la inceput de drum.

Membrii AFDPR se alatura tuturor celor ce poarta un profund respect pentru lupta, suferinta si activitatea sa, iar cinstirea si perpetuarea memoriei celui care a fost domnul Paul Andreescu,va fi o datorie morala a tuturor victimelor totalitarismului.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Comments are closed.
Please click here for