În căutarea adevărului istoric

În societatea românească de azi, asociaţia noastră este în primul rând un reper moral. Noi, foştii deţinuţi politici, am cunoscut comunismul mai bine decât oricare alte categorii de cetăţeni. Am înţeles, cu mult înainte ca lucrurile să ajungă la paroxismele din anii 80, că sistemul comunist este axat pe represiune, fie aceasta şi doar psihologică. Suferinţele îndurate de noi, trecute cu vederea de către cinicii actualităţii, ne dau azi dreptul deplin de a cere să se restabilească integral adevărul istoric despre perioada dictaturii comuniste. Aceasta este preocuparea noastră de căpetenie. Dorim ca cifrele reale despre crimele comunismului să fie cunoscute, iar diversele secvenţe ale sistematicii represiuni operate de către statul comunist împotriva oponenţilor săi politici să iasă la iveală. Dorim de asemenea ca valorile moralei creştine să devină dominante în societatea românească.

Acţiunile noastre sunt ecoul convingerilor enunţate mai sus: numeroasele întâlniri cu elevi, vizitele la locuri în care ne amintim de suferinţele uriaşe îndurate de opozanţii anticomunişti, reacţiile noastre atunci când autorităţile manifestă vinovate amnezii şi chiar sfidează adevărurile istorice, susţinerea de către noi a unei atitudini morale, de respect al adevărului, atunci când este vorba despre acţiunile reale ale represiunii comuniste. Toate acestea fac parte din datoria noastră faţă de societatea românească de azi.

 

Preşedinte,

Octav Bjoza

One Response to În căutarea adevărului istoric

 1. Mircea Ordean 30 septembrie 2011 at 19:00 #

  Vă rog să mă iertaţi, dar mi se pare deplasată pretenţia: “În societatea românească de azi, asociaţia noastră este în primul rând un reper moral”.
  Nu am nimic cu dvs., dar poate e bine să lăsaţi pe alţii să afirme acest lucru- Altminteri, orice psiholog începător va decripta că aveţi nevoiede aşa autolaude pentru drege cine ştie ce în interior.
  Îmi veţi spune căt aţi suferit dvs., dar totuşi asta nu schimbă datele problemei.

  Cu stimă,
  M. Ordean

Please click here for